Persbericht

Expositie 24 mei t/m 29 juni 2008


Klik op de foto's voor een groter beeld

Erna van Mondfrans
tekeningen
Sophie Hupkens
beelden
Wim Hofman
schilderijen, grafiek

Galerie de Kapberg: schilderijen, tekeningen en beelden

In Galerie de Kapberg is het werk te zien van drie kunstenaars: Erna van Mondfrans met zwart-wit tekeningen, Wim Hofman met boekillustraties en schilderijen en Sophie Hupkens met beelden.

Erna van Mondfrans toont een serie grote zwart-wit tekeningen. Zij werkte in 2006 gedurende twee maanden in de Ariège, Franse Pyreneën, een altijd boeiend en verrassend landschap. Al vaak heeft zij inspiratie voor haar schilderijen en tekeningen in dit gebied opgedaan; dat jaar kwamen er uitsluitend zwart-wit tekeningen uit voort. Over het ontstaan van de tekeningen zegt zij: "Eenmaal de vorm gevonden hebbend in die landschappelijke chaos, zet ik ter plaatse de tekening in grote lijnen op en werk de details naderhand in het atelier uit, weglatend en toevoegend, dat wat mij aanstaat".

Wim Hofman heeft vele kinderboeken geïllustreerd. Van het boek "Watson" is de originele omslag te zien, en ook het ontwerp dat het net niet is geworden. Verder is in De Kapberg zijn werk te zien in gemengde techniek op papier of karton, soms aangevuld met inkt, olieverf of acryl. Het werk heeft, mede door deze techniek, altijd meerdere lagen. Voor een paar werken heeft hij de moestuin als uitgangspunt gekozen - bijna geabstraheerd de oogst uit eigen tuin afgebeeld. Het werk is krachtig, is schilderachtig met grafische accenten.

Sophie Hupkens is beeldhouwster, zij woont en werkt in zuidwest Friesland, Gaasterland. Zij maakt beelden in brons. Verschillende malen kreeg zij de opdracht een monument te maken; een bekend voorbeeld hiervan is het Monument ter herdenking van het Jordaanoproer op de Nieuwmarkt in Amsterdam. In het werk van Sophie Hupkens staat de menselijke gestalte centraal. Het gaat om figuren ten voeten uit, en deze figuren zijn als portretten. Elk beeld lijkt een abstracte intimiteit te hebben. Elk lichaam is, soms bijna letterlijk, verwikkeld in een spel van relaties, niet alleen tussen het uiterlijk en het innerlijk, ook tussen de figuren onderling.