Persbericht

Expositie: 3 juli t/m 16 augustus 2015


Klik op de foto's voor een groter beeld

Olivier Julia
reliëfs
Marja Vleugel
grafiek
Sarai de Haan
grafiek
Nelleke Hulsen
fibre art
Wim Borst
keramiek
Anne Marie Miskotte-Metz
keramiek

Galerie De Kapberg laat het werk zien van zes kunstenaars

Af en toe biedt Galerie De Kapberg de ruimte aan meerdere kunstenaars tegelijk. Deze keer is gekozen voor zeer verschillende technieken en stijlen. We kunnen grafiek met andere grafiek vergelijken en zien verschillende benaderingen in de keramiek naast elkaar. Weefkunst neemt op deze tentoonstelling een aparte plaats in.

Sarai de Haan (1987) toont haar grafiek. Ze is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie. In Antwerpen leerde ze bij het Plantin instituut meer over drukwerk en lettervormen. Sarai is kunstenaar, grafisch ontwerper en drukker, en beheerder van het Grafisch Atelier Alkmaar (GAA). Daarnaast ontwikkelt ze educatieve kunstprogramma's voor het onderwijs.

Ook van Marja Vleugel (1959) zien we grafisch werk. Ze is beheerder in het Grafisch Atelier Alkmaar. Marja maakt steendrukken (litho's), etsen en linosnedes. Thema's als een verlaten landschap, het spel van lijnen, beweging en licht in architectuur of restanten daarvan komen door de jaren heen in haar werk terug. Altijd gaat het haar meer om de sfeer van het thema dan om het thema op zich.

Wim Borst (1946) maakt keramiek in vormen die we niet van keramiek verwachten. Zijn werk kun je geometrisch-abstract noemen. Rechthoeken en diagonalen komen steeds hierin terug. Zijn objecten, opgebouwd uit kleiplaten, bestaan over het algemeen uit meerdere onderdelen. Naast de geometrische vorm is ook de behandeling van het materiaal van belang. De textuur van de huid veranderde na 1998 ingrijpend door toevoeging van organisch materiaal aan de klei. Had die voorheen een glad geglazuurd oppervlak nu is de huid open en heeft een granietachtige textuur.

Nelleke Hulsen toont in de galerie haar weefkunst met grote en kleinere doeken. Het werk is ragfijn met de hand geweven. Het doek is soms opengewerkt en de vormen zijn vaak heel geometrisch en zijn zijn lagen over elkaar te zien. De techniek van het weven in wisselwerking met de vorm is een belangrijk uitgangspunt van haar werk.

De reliëfs aan de muur van Olivier Julia (1952) zijn gemaakt met kleine stukjes eikenhout. De houten objecten zijn geïnspireerd door architectuur, ritmiek, herhaling van patronen, licht versus donker, open versus gesloten, horizontaal versus verticaal. Ter afwisseling is van hem ook bijzondere grafiek te zien.

Van Anne Marie Miskotte (1937) zien we prachtige schalen, vazen en bekers van keramiek. Heel bijzonder zijn de patronen die zij in het werk laat zien. Het zijn decoraties gemaakt met Assyrische rolstempels uit het Allard Piersonmuseum in Amsterdam.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl